Meer informatie verlofaanvraag
Verlofregels
Uitgangspunt bij de leerplicht is de leerplichtwet uit 1969. Uit die wet halen we de zaken, die voor het basisonderwijs van belang zijn.
Begin van de leerplicht:
“Elk kind wordt leerplichtig op de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand waarin het kind 5 jaar is geworden.”
De leerplichtambtenaar is gemachtigd op ieder moment een controle uit te oefenen op het al dan niet geoorloofd afwezig zijn van een leerling.
Op vakantie onder schooltijd (art. 13a juncto 11 onder f van de Leerplichtwet 1969):
Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel worden gemaakt als uw kind tijdens de schoolzomervakantie niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep (zomerseizoengebonden) van (één van) de ouders/verzorgers. In dat geval mag de directeur éénmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatsvinden. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij uw aanvraag moet een werkgeversverklaring worden toegevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep en de verlofperiode van betrokken ouder blijken. Verder dient u met de volgende voorwaarden rekening te houden:
-
In verband met een eventuele bezwaarprocedure (zie punt 6) moet de aanvraag tenminste acht weken van tevoren bij de directeur schriftelijk worden ingediend, tenzij u acceptabele redenen kunt geven waardoor een eerdere aanvraag niet mogelijk was. Er moet dan sprake zijn van overmacht.
-
De verlofperiode mag maximaal 10 lesdagen beslaan;
-
De verlofperiode mag nimmer in de eerste twee lesweken van een nieuw schooljaar vallen.
Helaas komt het wel eens voor dat een leerling tijdens de vakantie ziek wordt en het hierdoor feitelijk onmogelijk is dat de leerling op tijd op school kan terugkomen. Er kunnen ook andere onvoorziene omstandigheden spelen die een tijdige terugkeer belemmeren. Het is dan van groot belang dat u de school hiervan onmiddellijk op de hoogte brengt, en dat u een dokters/ziekenhuisverklaring uit het vakantieland mee neemt, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Ook moet duidelijk zijn dat er niet gereisd mag worden. Tevens moet u alle andere bescheiden (bijvoorbeeld reisverzekering, vlucht- en/of bootgegevens, het oorspronkelijke retourticket en de veranderde terugkeerticket i.v.m. uitstel terugreis) en andere gegevens aanleveren die van belang kunnen zijn bij een onderzoek van de leerplichtambtenaar. U moet namelijk aantoonbaar maken dat u niet anders kon handelen wegens overmacht. Misverstanden kunnen op die manier voorkomen worden.
Verlof in geval van ‘andere gewichtige omstandigheden’ (art. 14 juncto 11 onder g van de Leerplichtwet 1969):
Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gegeven. Hierbij moet gedacht worden aan:
-
Verhuizing (maximaal 1 dag)
-
Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad:
-
Binnen de woonplaats van de leerling: maximaal 1 dag.
-
Buiten de woonplaats van de leerling: maximaal 2 dagen.
-
12½, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders: maximaal 1 dag.
-
25, 40 en 50 jarig ambtsjubileum van ouders en grootouders: maximaal 1 dag.
-
Ernstige ziekte van ouder(s), bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad: periode in overleg met de directeur, bij meer dan 10 lesdagen verlof beslissing leerplichtambtenaar noodzakelijk.
-
Overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad: maximaal 4 dagen.
-
Overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad: maximaal 2 dagen.
-
Overlijden van bloed- en aanverwanten in de derde en vierde graad: maximaal 1 dag.
-
Naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, vakantie verlof daargelaten. In voorkomende gevallen dient een verklaring van een arts, psycholoog of maatschappelijk werker te worden ingeleverd, waaruit blijkt dat het verlof noodzakelijk is.
De volgende situaties worden niet aangemerkt als ‘andere gewichtige omstandigheden’:
-
Familiebezoek in het buitenland/in ander werelddeel, om welke reden dan ook; (zie hierboven, daar staan de dagen die maximaal zijn te verkrijgen bij bijzondere gebeurtenissen).
-
Vakantiebezoek in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding.
-
Vakantie tijdens schooltijden bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden, vooral ontstaan door te laat boeken.
-
Een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan of om huwelijksjubileum van ouders/grootouders in het buitenland te vieren voor meer dan het aantal toegestane dagen, zoals hierboven is vermeld.
-
Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte.
-
Verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al vrij zijn of nog vrij zijn.
-
Het niet gelijk samenvallen van vakanties van kinderen. Bijvoorbeeld men wil op vakantie met familie/vrienden uit Midden- of Noord Nederland of eigen kinderen zitten op verschillende scholen en dan kan het voorkomen dat vakantieroosters afwijken.
-
Eerder afreizen, omdat men voor een bepaalde tijd het vakantieadres bereikt moet hebben (wegens periode vakantiehuis huur bijvoorbeeld).
-
De vakantie is al geboekt (en betaald) voordat toestemming van de school is gevraagd en verkregen. Ook al zijn er geen annuleringsmogelijkheden.
Verlofaanvragen ‘wegens andere gewichtige omstandigheden’ worden altijd individueel beoordeeld. Een aanvraag voor ook dit soort verlof moet ook 2 maanden van tevoren bij de directeur van de school worden ingediend, ook weer voorzien van bewijsstukken. Bij onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld begrafenissen) kan natuurlijk een korte aanvraagtermijn worden gehanteerd. Bij noodsituaties moet uiterlijk binnen 2 dagen na de verhindering aan de schooldirecteur verlof worden gevraagd. Ook hier geldt: extreme situaties daargelaten.